STATISTICĂ - sondaje de opinie
Din cele 310 chestionare aplicate, se pot distinge următoarele:
- 68% dintre respondenți declară că sunt la curent cu criza provocată de refugiații din Orientul Mijlociu, dar în mică măsură, pe când 28% cunosc criza în mare măsură și că sunt informați cu privire la situația refugiaților. Doar 4% dintre elevi nu cunosc sau nu prezintă interes față de această situație.
- Din cauzele prezentate ca fiind motivul plecării sirienilor din țara lor, 80% au ales războiul, 34% regimul politic, 97% sărăcia, 36% că preferă să trăiască în Europa, 3% destabilizarea Europei, iar 2% nu știu sau nu prezintă interes.
- 79% dintre respondenți nu sunt de acord cu stabilirea refugiaților în România, pe când 19% ar fi de acord cu această ipoteză. 2% nu știu sau nu prezintă interes.
- 94% dintre elevii care au răspuns nu sunt de acord cu înființarea de centre pentru refugiați în comunitatea noastră, pe când 3% au simpatizat această ipoteză. 3% nu știu sau nu prezintă interes.
- 82% dintre cei chestionați consideră că Uniunea Europeană se va confrunta mai mult cu sărăcia și insecuritatea dacă refugiații ar fi primiți pe teritoriul UE. 15% consideră că Uniunea Europeană va deveni mai puternică. 1% nu știu sau nu și-au format o opinie.
Având în considerare rezultatele de mai sus, putem afirma că elevii nu prezintă afinitate la subiect și că părerea lor poate fi influențată extrem de mult atât de presă, cât și de anturajul propriu. Ignorarea unor informații legate de subiecte moderne, ce pot avea impact peste o perioadă de timp, nu este constructivă, ea împiedicând tânărul să cunoască realitatea în care se află și în care va urma să trăiască. Se poate observa că există o atitudine de respingere în ceea ce privește acceptarea refugiaților ca parte a comunității: nu se dorește primirea refugiaților pe teritoriul României, cu precădere în comunitatea locală. Influența exercitată de opinia generală conduce la o vedere pesimistă a viitorului Uniunii Europene.