Jamboreea Mondiala din Chile 1998/1999

    Cea de-a 19-a Jamboree Mondiala Scout s-a desfasurat in Chile intre 27 decembrie 1998 si 6 ianuarie 1999. Termenul de "Jamboree" insemna in limba pieilor rosii adunarea tuturor triburilor. Folosit pentru prima oara de englezi el denumeste cel mai important eveniment mondial cercetasesc destinat tinerilor, baieti si fete cu varsta cuprinsa intre 14 si 17 ani.

    O Jamboree Mondiala are loc o data la patru ani si este o manifestare internationala extrem de interesanta si captivanta pentru tineri. Este una din putinele ocazii in care tinerii din spatii geografice extrem de diferite se pot intalni si pot participa la programe educative in domenii foarte variate. Primul eveniment de acest gen a fost organizat in Anglia in 1920.

    Pregatirile pentru Jamboreea Mondiala din Chile au inceput cu mai bine de un an inaintea Jamboreei, cercetasi din intreaga lume manifestandu-si dorinta de a participa la acest eveniment ca si participanti sau ca si lideri. Staff-ul (liderii) de serviciu a fost alcatuit din  tineri  intre 18 si 28 de ani, din toata lumea, dornici de a participa activ la conducerea si supravegherea activitatilor in cadrul Jamboreei.

    Jamboreea a avut loc la poalele Cordilierei Andine, la 70 de Km. de capitala statului Chile, Santiago. Orasul Jamboreei a fost construit la ferma "Picarquin" ("vulturul canta" in limba mapuche), care se intinde pe o suprafata de 3000 de hectare. Principalele activitati ale locuitorilor zonei sunt mineritul, agricultura, cresterea fructelor.
 

    Tema Jamboreei

    "Sa construim pacea impreuna" a fost tema Jamboreeidar a fost si o invitatie, adresata participantilor la acest eveniment, la a face un angajament personal fata de comunitate, de societate si la a face o lume mai buna. Pacea izvoraste dintr-un sentiment al justitiei care pune capat violentei, saraciei, intolerantei, inaccesibilitati la educatie. Din acest punct de vedere Jamboreea s-a vrut un ecou rasunator al vocii a 34000 de tineri din toata lumea care vor acelasi lucru: pace in lume.
 

    Programul Jamboreei

    Programul Jamboreei a fost constituit din mai multe module. Un modul este un set  de activitati similare avand acelasi obiectiv. Jamboreea a avut cinci module, desafsurate de-a lungul a sase zile si care au constituit inima programului:.


    Satul Dezvoltarii Globale ("Global Development Village" – GDV) s-a vrut o asezare in care oamenii sa traiasca in armonie cu mostenirea lor culturala, avantajele tehnologiei, cu mediul si cu alti oameni. In cadrul acestui modul s-au realizat peste 1000 de ateliere avand ca teme mari: Folclor si mestesuguri, Stiinta si tehnologie, Mediul inconjurator, Pace si Intelegere Interculturala.
    In afara de ateliere, aici se afla Centrul Mondial Scout si Centre Culturale. Centrul Mondial Scout  era pozitionat chiar in inima Satului. Aici, aproape toate tarile care aveau reprezentanti la Jamboree aveau un stand unde isi prezentau tara, organizatia dar si proiectele incheiate, in curs de desfasurare sau de viitor. Programele oferite de centrele culturale includeau: discutii, prezentari audio-video, concerte, discutii cu specialisti in diferite domenii, forumuri, teatru realizat de tineri pentru tineri.
    Atelierele din cadrul GDV au fost realizate de specialisti, fiecare avand o durata de 2 ore.
    Atelierele cu tematica legata de folclor si mestesuguri au oferit posibilitatea participantilor de a explora cultura latino-americana in toate formele de expresie: dans, muzica, mestesuguri, sculptura, etc.
    Atelierele cu tema stiinta si tehnica au oferit sansa de a experimenta in diferite domenii: fizica, chimie, astrologie, geografie, nutritie, metematica, logica, informatica si altele dar si de a combina arta cu stiinta si tehnologia.
    Atelierele privind mediul inconjurator au avut ca si linie comuna ideea de a face un angajament fata de mediu. In cadrul acestor ateliere s-au discutat probleme ecologice s-au discutat metode de prevenire dar si protectie a mediului dar si a vietii de zi cu zi.
    Atelierele de pace si interculturalitate au fost realizate sub forma unor discutii in cadrul unor grupuri mici alcatuite din cercetasi din lumea intreaga. Cateva dintre numeroasele teme abordate au fost: discriminarea (batranilor, rasiala, femeilor gravide,handicapatilor), munca infantila, pacea, minele anti-persoana.

    In cadrul Turneului, activitatile au constat in 50 de jocuri latino-americane (care solicitau o munca de echipa la nivel de patrula), o visita la ferma unde puteai incerca diferite munci agricole: taiatul lemnelor, coptul painii intr-un cuptor de piatra, mulsul vacilor, preparatul untului si altele.

    "Pamantul care ne hraneste" a fost o sansa de a intra in contact cu stilul de viata al locuitorilor  regiunii din jurul Jamboreei, de a vedea modul lor de lucru. S-au vizitat mine, fabrici, manufacturi, ferme, livezi unde cercetasi au avut posibilitatea sa vada cum se lucreaza dar si lucreze ei insisi. La sfarsitul zilei,(pentru ca in afara GDV-ului, toate modulele s-au desfasurat pe parcursul unei zile) cercetasii petreceau o seara de festival folcloric chilian.

    "O zi in serviciul comunitatii" –  in cadrul acestui modul cercetasii au participat la 20 de proiecte sociale, in satele vecine fermei Picarquin. Zilnic unul sau mai multe subcampuri participau la un proiect, pictand cladiri, costruind locuri de joaca pentru copiii din sat sau piatete publice sau igienizand.

    "Hike"- ul –  a fost o adevarata sansa pentru cei care iubesc drumetiile. O sansa sa viziteze imprejurimile (Pre – Anzi). Pe traseul Hike-ul erau posturi in care se puteau invata unele tehnici : tyroliana, rapel, noduri, orientare. Hike-urile au avut 3 nivele de dificultate: usor, mediu, dificil. Se pornea la pranz si se dormea in aer liber urmand ca a doua zi sa se revina in camp. Traseele dadeau posibilitatea sa admiri imrejurimile, flora, fauna.
 

    Activitati pentru timpul liber

    In Jamboree au existat si activitati la care fiecare individ participa in functie de interesele proprii. Nu existau reguli de participare la aceste activitati. Se putea participa ca si individ, cu patrula, sau cu un grup de prieteni. La aceste activitati puteau participa si vizitatori ai Jamboreei si membrii ai Echipei Internationale de Serviciu. Astfel de activitati includeau:


    Frecventa Jamboreei este o activitate cu traditie la aceste evenimente care nu a lipsit nici aici. Participantii au avut posibilitatea sa invete totul despre acest hobby si sa tina legatura cu cercetasi din toata lumea. Statia de Radio oferea posibiliatea contactului cu amatori entuziasti din toata lumea fiind condusa de o echipa care era la dispozitia participantilor.

    Internetul. Jamboreea a fost o sansa de a observa rolul imens al computerelor in comunicatie dar mai ales a Internetului care a oferit posibilitatea de a comunica in toata lumea prin posta electronica, camere de discutie, navigare pe Internet.

    Expozitiile au fost interesante si variate ca tematica. In cadul expozitiilor nationale, fiecare contingent isi avea standul unde isi prezenta tara, activitatile de pana atunci, planuri de viitor, asociatia. Aceste mini-expozitii au fost un foarte bun prilej de a stabili contacte, de a afla ce fac altii etc. Alte expozitii interesante au fost cea filatelica, cea de insigne cercetasesti (din toate timpurile si din toata lumea).

    Schimbul de insigne cercetasesti a fost o activitate foarte intens practicata care a acaparat ai putea spune aproape toti participantii. Schimburile se faceau in timpul liber, dimineata sau seara.
 

    Activitati la nivel de subcamp

    Si aceste activitati au avut farmecul si importanta lor. Dintre acestea amintesc doar pe cele mai interesante:
    Insigna pentru pace – activitate desfasurata pe toata durata Jamboreei avea ca scop inlesnirea contactelor intre cercetasi de diferite nationalitati si culturi. Participantii trebuiau sa formeze o patrula internationala alcatuita din reprezentanti a cel putin patru tari diferite. Pentru a castiga insigna premiu trebuia sa: viziteze 4 standuri la Centrul Mondial Cercetasesc, participe la o activitate in cadrul unui Centru Cultural, organizeze o activitate surpriza pentru subcampul lor, participe la 4 ateliere in GDV, participe la proiectul "O zi in serviciul comunitatii", contacteze reprezentati a doua religii diferite de ale lui si sa scrie cateva caracteristici ale acestor religii.
    Focuri de tabara – la foc fiecare grup din camp organiza jocuri pentru subcamp
    Delicii gastronomice – fiecare grup din subcamp gatea ceva specific tarii din care venea. Apoi fiecare isi lua tacamurile si trecea pe la mesele pregatea sa guste. In felul acesta participantii au avut ocazia sa cunoasca o parte din cultura ator popoare.
    Festivaluri de arta – fiecare grup a pregatit un dans sau un catec traditional tarii din care venea. O alta ocazie de lua contact cu civilizatia popoarelor lumii
 

    Organizarea administrativa a Jamboreei

    In Jamboree s-a pus un mare accent pe viata in comunitati medii, subcampuri de aproximativ 800-1200 de oameni din cel putin 25 de tari diferite. Au fost 24 de subcampuri organizate in trei sate toate avand nume semnificative pentru civilizatia pre-columbiana.
    Cele trei mari sate a 8 subcampuri fiecare au fost : Tikal – vechea capitala a statului Maya (cu subcampurile: Maya, Shuar, Chorotega, Chibcas, Caribes, Arahuacos, Pueblo, Siboneye); Teotihuacan – orasul in care toti oamenii deveneau zei, in vechime construit dupa o schema religioasa (cu subcampurile:Esquimale, Pomo, Iroquese, Navajo, Dakota, Olmeca, Tolteca, Azteca) si Tiahuanaco – orasul soarelui (cu subcampurile: Bororo, Colla, Inca, Diaguita, Guaranie, Charrua, Mapuche, Alacalufe)
    Toate aceste nume de orase si triburi au fost explicate fiecarui participant in Cartea Personala dand tuturor posibilitatea sa afle amanunte despre civilizatia pre-columbiana.
 

    Urmatoarea Jamboree va avea loc peste patru ani si va gazduita de Thailanda. Tema acetei Jamboree va fi " Impartasiti lumea nostra, impartasiti cultura noastra". Sper ca la aceasta Jamboree Cercetasii Romaniei sa trimita mai multi reprezentanti. Un asemenea eveniment este unic prin grandoare, diversitatea oamnenilor si cultura lor, maretie, si nu in ultimul rand idee. La revedere in 2003-2004!


| Craciun in Romania | ONI '98 | Liceul Emanuil Gojdu |
| LEGO Info Center | Oradea | Concurs de Informatica prin E-Mail | First Line |
| Pagina principala | Miscarea Scout | Cercetasii Romaniei |
| Centrul Local Oradea | Floarea de crin | Ce facem noi? |

 
Click here for the English version of this page
 

Pagina creata de Gabriel Erzse.
Pagina actualizata in data de 10 Ianuarie 1999.
© 1999 Liceul "Emanuil Gojdu", Oradea.