Organizatia Nationala 'Cercetasii Romaniei'
Scurta prezentare generala
 
    Cercetasia, miscare de tineret cu caracter educativ, a aparut in Marea Britanie la inceputul secolului si s-a raspandit in lumea intreaga devenind o miscare mondiala. In Romania ea a fost reinfiintata in anul 1990.
    Organizatia noastra se adreseaza copiilor si tinerilor indiferent de rasa, religie, varsta, sex. Alaturi de scoala, familie si biserica, vrem sa contribuim la educatia integrala a membrilor nostri, adica la formarea lor intelectuala, spirituala si morala, la dezvoltarea lor fizica, la calirea caracterului lor. Vrem sa insuflam tinerilor datoria fata de sine, de semeni, de Dumnezeu. Vrem ca fiecare cercetas sa devina un cetatean activ al tarii, prieten cu toti copii lumii, aparator al pacii.
    La noi nu se fac deosebiri de rasa, credinta, nationalitate sau origine sociala, nu se face politica iar omenia se invata prin fapte bune, prin solidaritate umana, prin actiuni comunitare. Noi educam prin organizarea timpului liber al copiilor si tinerilor intr-un mod placut si recreativ, prin jamboree, excursii, sezatori, olimpiade, carnavaluri, actiuni ecologice si mai ales prin camp-urile (tabere) in mijlocul naturii. In corturile pe care si le ridica pe malurile apelor, pe coastele muntilor, in luminisurile padurilor, cercetasii traiesc o viata sanatoasa, voioasa, cunoscand farmecul prieteniei sincere.
    In cercetasie, activitatile initiate de copii si de adolescenti se desfasoara sub indrumarea discreta dar atenta a liderilor adulti. Rolul adultului in cercetasie nu este de a "preda" si nici de a "disciplina" caci cercetasia este un teren al autoeducatiei. Rolul lui este de asigura functionalitatea  cadrului educativ, democratic al cercetasiei. El vegheaza ca in grupul de cercetasi sa domneasca un climat de prietenie, incredere reciproca si exprimare libera de afirmare a calitatilor, talentelor individului.In cercetasie – miscarea bazata pe voluntariat – educatorii adulti lucreaza benevol, din dorinta de a contribui la dezvoltarea si educarea tinerilor.
    In aceste camp-uri, jamboree, excursii cercetasii intalnesc cercetasi de pe tot cuprinsul tarii si de peste hotare, legand prietenii pentru o viata intreaga. Ce poate fi mai fermecator decat jocul acestor copii si tineri cu obrajii imbujorati in jurul focului de tabara, in sunetul chitarei sau al acordeonului?
    Cercetasia este un joc magic, un taram de vis, unde cresc acei oameni cu cuget limpede si suflet curat, autonomi si solidari, de care tara noastra are astazi atata nevoie.
 
Structura organizatorica


    Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei" cuprinde in prezent peste 47 de centre locale, in diferite zone ale tarii insumand aproximativ 7000 de membrii. Sediul National al organizatiei se afla la Bucuresti. Organizatia este condusa de Consiliul National ales de Conferinta Generala (alcatuita din cate un reprezentant cu drept de vot mandatat de fiecare centru local). Consiliul National cuprinde mai multe departamente:
    Departamentul formare: se ocupa cu pregatirea de formatori care sa aplice pedagogia cercetaseasca;
    Departamentul de programe: elaboreaza strategia generala in materie de programe de tineret, tinand cont de liniile generale trasate de Conferinta Europeana a Regiunii Scout (cercetasesti) Europene, care are loc la fiecare trei ani;
    Departamentul de mass-media si publicitate: are ca obiectiv popularizarea miscarii cercetasesti si promovarea imaginii organizatiei;
    Departamentul international: face legatura cu alte organizatii cercetasesti din lume, faciliteaza schimbul de copii si tineri in cadrul programelor internationale.
    Departamentul Trezorerie: gestioneaza bunurile organizatiei si atrage fonduri necesare derularii diferitelor activitati cercetasesti.
    Secretariatul general: reprezinta veriga organizatorica prin care sunt facilitate legaturile dintre Consiliul National si fiecare centru local in parte, precum si intre centrele locale.

    Consiliul National este condus de Presedintele organizatiei. In prezent Presedintele organizatiei este Dl.prof.univ.Mircea Stefan, doctor in pedagogie, profesor in cadrul Universitatii Bucuresti.
    Centrele Locale sunt conduse de Consiliile Centrelor Locale. Acestea au o structura asemanatoare Consiliului National.
 

Organizarea copiilor si tinerilor in cadrul organizatiei
 
    Cercetasii sunt organizati in patrule din 5-9 cercetasi din aceiasi ramura de varsta, avand un sef ales din randul membrilor grupului. In patrula fiecare membru are o responsabilitate: sanitar, bucatar, constructor, animator, etc. Responsabilitatile nu sunt permanente, fiecare membru indeplinind prin rotatie mai multe responsabilitati. Fiecare patrula isi alege o denumire, are cantecul si deviza proprii.
    Unitatea este o grupare compusa din 2-5 patrule din aceiasi ramura de varsta. Unitatea este condusa de un membru titular in varsta de cel putin 18 ani, care a absolvit un stagiu de formare pentru sefi de unitate. El este propus de membrii unitatii si confirmat de catre Consiliul Centrului Local, fiind ajutat de doi lideri.
    In localitatile in care exista conditii corespunzatoare, se pot organiza cercetasi marinari. Cercetasii marinari, in afara cunostintelor si pregatirii cercetasesti generale, vor organiza si practica activitati cu specific marinaresc.
    Relatiile dintre unitatile aceluiasi centru local sunt de colaborare.
 
Ramurile de varsta in cercetasie


Ramura I :  Boboci    7 -11 ani
Ramura II : Temerari 12 -15 ani
Ramura III: Exploratori 16 -18 ani
Ramura IV: Seniori  19 -21 ani

    Trecerea de la o ramura de varsta la alta se face printr-un sistem de progres care cuprinde un set de cunostinte teoretice si practice (de la orientare cu busola pana la exercitii de supravietuire in conditii dificile), a caror complexitate creste odata cu varsta si pe care cercetasii trebuie sa si le insuseasca – pentru a putea promova intr-o ramura de varsta superioara – astfel incat sa se asigure o continuitate prin trecerea de la o ramura de varsta la alta.
    La baza pedagogiei in cercetasie sta educatia prin actiune axata pe metoda scout si pe principiile elaborate de fondatorul Miscarii Cercetasesti, Lordul Baden – Powell.


| Craciun in Romania | ONI '98 | Liceul Emanuil Gojdu |
| LEGO Info Center | Oradea | Concurs de Informatica prin E-Mail | First Line |
| Pagina principala | Miscarea Scout | Centrul Local Oradea |
| Floarea de crin | Ce facem noi? | Jamboreea din Chile |

 
Click here for the English version of this page
 

Pagina creata de Gabriel Erzse.
Pagina actualizata in data de 10 Ianuarie 1999.
© 1999 Liceul "Emanuil Gojdu", Oradea.