[Index] [Numarul precedent]

Buletin informativ

Scout News,

Decembrie 1998, nr. 9

Cuprins:

Editorial
Ziua Unirii - 80 de ani de la marele eveniment
Summit-ul sefilor de centre locale
Craciunul '98
Mustrari
Supliment
 
Editorial
        Nu-mi vine sa cred ca deja am dat una peste alta toate filele din calendar, si acum o vad zi de zi pe cea pe care scrie, negru pe alb, "Decembrie". Deasupra, desenul imi aduce aminte ca in curand trebuie sa vina Mosul, si apoi gandul meu zboara singur, fara alte indrumari, catre noaptea de Revelion...
        Nu-mi vine sa cred ca a venit din nou iarna, ca mai este atat de putin pana la o noua "trecere", care nu se stie unde ne va duce...
        Si, mai mult decat orice, nu-mi vine sa cred ca timpul s-a scurs atat de repede, la fel ca si nisipul dintr-o clepsidra pe care o mana uriasa a uitat s-o mai intoarca...
        De pe calendarul care-mi spune: "Fii increzatoare…", privirea imi aluneca, parca neincrezatoare, spre fereastra... Ma uit si eu cum ninge-n decembre si incep sa ma simt ca un fulg, aruncat parca din intamplare intr-un joc fabulos, impreuna cu alte milioane de fulgi asemenea, dar un joc in care dansul si vijelia alterneaza fara stirea noastra, purtandu-ne cine stie unde...
        Ma striga cineva. Firul gandurilor s-a rupt. A ramas doar o parere. "Ioana, iarasi pierzi vremea?". Oftez in gand si ma intorc la integralele mele...
        Las in urma - pentru a cata oara? - un gand nespus.
        Si pentru a nu va dezamagi, am chemat in ajutor o multime de prieteni, care au reusit sa-si astearna urarile pe hartie. Vi se adreseaza voua, tuturor cercetasilor…
Ioana Lucaciu
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent]

Ziua Unirii - 80 de ani de la marele eveniment
        Dupa cum probabil stiti, 1 Decembrie are o semnificatie profunda pentru noi romanii si o semnificatie si mai profunda pentru noi cercetasii.
        In fiecare an, de 1 Decembrie, centrul local Alba-Iulia gazduieste cea mai mare intrunire a tinerilor cercetasi si in fiecare an organizarea se imbunatateste.
        Anul acesta, cu o participare de peste 300 de oameni, cercetasii s-au facut auziti si s-au remarcat in intregul oras al Unirii.
        Centrul local Oradea a avut si el o participare masiva. Temerarii au ajuns sambata 29 XII, iar "grosul" cercetasiei oradene a ajuns duminica.
        Luati prin surprindere, ca de obicei, de tot ce se intampla acolo, am reusit totusi sa iesim cu fata curata si sa bem si palinca pe scena. Pentru ca trebuia sa facem un "show" in care sa prezentam zona de provenienta si specificul ei, noi am baut palinca de Bihor pe scena… Cred ca banuiti locul pe care l-am luat pentru spectacol… felicitari si strangeri de mana.
        Daca am scos-o cumva la capat cu spectacolul, la prezentarea programelor centrului local am fost grozavi. Am luat o fabuloasa mentiune.
        Centrul local Nadlac ne-a invatat un nou cantec cu Ionel care infloreste dupa ce Maria il otraveste si a luat si un premiu de popularitate.
        Centrul local Hunedoara s-a remarcat prin o participare masiva de peste 40 de cercetasi si prin programele centrului lor local.
        Muresul, tot cu o participare masiva, dar cu o galagie mai masiva decat participarea. Galagie mare, da’ pozitiva (au fost o galerie grozava pentru toate centrele locale).
        Bineinteles ca discoteca n-a lipsit. In fiecare seara aproape 400 de cercetasi ne adunam intr-o sala de aproximativ 50m2, stateam un pic, ne zbenguiam, dupa care ne dadeam seama ca n-avem loc si plecam "acasa".
        Ultima zi, ziua Unirii, cred ca ne-a marcat pe toti. Bine, pe unii prin frigul zilei, pe altii prin despartirea de restul, iar pe altii prin Unire pur si simplu. Nu se stie care de ce a fost marcat, pentru ca toti aveau o fata la fel de socata.
        Depunerea de coroane, defilarea, depunerea juramantului militarilor, concertul folk, toate ne-au impresionat placut.
        Artificiile au fost ceva inedit. In scurta mea viata de pana acum nu am mai vazut asa ceva si am mai vazut multe focuri de artificii.
        Plecare, plansete, promisiuni nerespectate in viitor de genul: "O sa-ti scriu!", "O sa-mi fie dor de tine", "O sa vin sa te vizitez" … de toate am avut parte.
        Si totusi a fost frumos. Pentru cine nu a mai fost il sfatuiesc sa mearga, pentru cine a mai fost, sa mai lase si pe altii!
Mot Sorana
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent]

Summit-ul sefilor de centre locale
        În data de 14.11.1998 a avut loc la Bucuresti intalnirea anuala a Sefilor de Centre Locale ale ONCR. Onorata de prezenta a 40 de centre locale din tara a beneficiat si de aportul lui Dominique Benard – Biroul Mondial, Christian Larches – Scouts de France precum si de lideri Eclaireuses et Eclaireurs de France si a voluntarului Peace Corps pe lânga Cercetasii României, Marc Holley.
        Din agenda incarcata a discutiilor a atras atentia comunicarea facuta de Dominique Benard care a prezentat planul strategic al Biroului Mondial  (pe când vom avea oare planul strategic al ONCR?). În cateva cuvinte acest plan este structurat pe 6 mari obiective, dupa cum urmeaza:
        1. Dezvoltarea si promovarea miscarii Scout in Europa prin lobby asupra guvernelor tarilor europene pentru elaborarea unei alte politici de tineret si convingerea prin campanii de informare a organismelor europene: UE si CE de utilitatea miscarii.
        2. Dezvoltarea programelor pentru tineri prin programe variate si continua  imbunatatire a ofertei  de programe: RAP (renovarea si  actualizarea programelor). Proiectele care se subscriu RAP sunt structurate pe cele patru branse de varsta: Europa pentru Voi (18-25 ani), Eurostep (15-18 ani), Pamantul Aventurii (12-15 ani), Marea Familie (8-11 ani). De notat ca pentru bransa temerarilor se va organiza in 2001 o Jamboree specifica in Franta.
        3. Marirea si ameliorarea resurselor umane din organizatie, in acest sens in 1999 va avea loc la Malta un seminar pe aceasta tema, la care sunt invitati sa participe responsabilii nationali cu formarea si programele, pentru formularea unui program european.
        4. Imbunatatirea comunicarii dintre Biroul Mondial si organizatiile membre prin dotare cu mijloace informatice si comunicationale.
        5. Sustinerea organizatiilor nationale prin reorganizarea biroului European pentru a deveni mai eficient vis-à-vis de cerintele actuale si crearea unui Fond al Centenarului care va avea un buget de 300.000$, fond ce sta la dispozitia organizatiilor nationale, care trebuie sa aplice cu diferite proiecte care nu pot depasi suma de 30.000$. De asemenea, mai exista si Fundatia Europeana Scout care finanteaza proiecte mai mici, de pana la 10.000$.
        6. Dinamizarea miscarii Scout.

        In continuare au fost prezentate cateva programe in stadiu de proiect: realizarea unui Centru National SCOUT, infiintarea unui Centru de Resurse SCOUT (pentru a facilita schimbul de informatii in domeniul programelor si formarii), infiintarea unui Compartiment Executiv care sa ajute la gestionarea organizatiei si la atragerea de fonduri, precum si programul: "Dezvoltarea capacitatilor manageriale ale liderilor ONCR" - infiintarea a 15 noi centre locale, 5 cursuri de instruire in managementul organizational  si activitati conexe si editarea a 3 pachete de resurse).
        Cu speranta ca majoritatea celor prezentate sa devina realitate, nu-mi ramane decat sa va urez  spor la munca!

Paul Iacobas
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent]

Craciunul '98
        Cu ocazia sarbatorilor de iarna centrul nostru local a avut un program pe doua componente: social si autofinantare.
        Cel social a constat intr-o vizita la Casa de Plasament Mixta nr. 2 din Oradea, unde 30 de copii intre 7 si 10 ani au primit cadouri (jucarii si dulciuri), au cantat colinde si s-au jucat impreuna cu noi.
        Campania de autofinantare s-a desfasurat in magazinul universal Crisul unde mai multe echipe de cercetasi au impachetat cadouri de Sf. Nicolae si Craciun, reusind astfel sa stranga fonduri pentru cumpararea de echipament de camp.
Paul Iacobas
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent]

Mustrari
        In intalnirea Consiliului Centrului Local Oradea din 5 decembrie 1998 au fost sanctionati pentru comportamentul in neconformitate cu principiile SCOUT cercetasii: Mot Denisa, Mot Sorana, Copil Adriana, Bogdan Sebastian.
Paul Iacobas
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent]

Supliment
"O, ce veste minunata
In Betleem ni s-arata,
Ca a nascut prunc
Prunc din Duhul Sfant
Fecioara curata.
Ca la Betleem Maria
Savarsind calatoria,
In sarac lacas
Lang’acel oras
A nascut pe Mesia.
Pe fiul cel din vecie
Ce l-a trimis Tatal mie,
Sa se nasca
Si sa creasca,
Sa ne mantuiasca."

        Sa ne inchipuim un staul care adaposteste oile stranse de-a valma intr-un tarc si cativa pastori inghesuiti pe palma de pamant ramasa libera in afara tarcului. Acoperisul staulului, destramat de vreme, inchipuie o bolta ciuruita, prin ale carei gauri s-au prelins ploile anotimpului rece, imbiband trainic peretii si pamantul batatorit. Intr-un colt, o buturuga scapara limbile sovaielnice ale unui foc, iar un opait, atarnat de grinda subrezita, palpaie, incercand sa strapunga intunericul.
        Maria tocmai a nascut. Fire omeneasca fiind, blestemul lui Dumnezeu, care a osandit femeile sa nasca in chinuri, n-a crutat-o nici pe ea. Maria a suferit. Ostenita, il ridica pe Iisus si-l aseaza in iesle, singurul loc ce poate servi drept leagan in staulul paraginit si umed. In acel jgheab scobit in trunchiul unui copac, oile isi potolisera pana nu demult foamea si setea. Snopuri razlete de paie zac strivite pe fundul jgheabului, putrezesc in nodurile si crapaturile lemnului. Apa statuta a patruns pana la scoarta si a facut-o sa plesneasca. In acea troaca roasa de toate boturile de oaie, in acel jgheab in care aschiile de lemn, faramele de dinti si tepii paielor retezate se incheaga intr-o mazga intunecoasa, in acea iesle a stat Iisus. Maria isi priveste fiul. E vlaguita si totusi usurata la gandul ca tot ce statea in puterea ei pentru mantuirea oamenilor se infaptuise. Iosif, retras, priveste naucit, nepricepand ce vede, cum de altfel nu va pricepe pana in ultima sa clipa.
        Afara, pastorii pazesc animalele, imprastiati pe camp. Cateva oi ratacite zac lungite in tarc, bucurandu-se de putina caldura pe care o dau flacarile buturugii.
        Vazduhul, parca revoltat de nepasarea lumii intregi la singura Nastere ce ar fi trebuit s-o zguduie, isi despica tariile, dand la iveala o stea. Abia acum, la semnul ceresc, mintea impietrita a oamenilor se clinteste. Pastorii sunt cuprinsi de mirare. In scena nemiscata isi fac intrarea magii.
        Ca impovarati de vina lumii de a nu fi asteptat venirea lui Iisus, ei vor ingenunchea si-i vor darui pruncului tamaie, aur si smirna.
        In fiecare an, in aceeasi zi de iarna, crestinii isi amintesc de copilul Iisus ivit sub o stea fara seaman in Betleem. Acolo incepe destinul divin al celui ce va deveni modelul implinirii in lumea aceasta. Si incepand de atunci pulseaza neintrerupt timpul sacru al mitului in credinta si ritualul care dau tarie launtrica oricarui crestin.
 
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent]


| Craciun in Romania | ONI '98 | Liceul Emanuil Gojdu |
| LEGO Info Center | Oradea | Concurs de Informatica prin E-Mail | First Line |
| Pagina principala | Miscarea Scout | Cercetasii Romaniei |
| Centrul Local Oradea | Floarea de crin | Ce facem noi? | Jamboreea din Chile |

Pagina creata de Gabriel Erzse.
Pagina actualizata in data de 10 Ianuarie 1999.
© 1999 Liceul "Emanuil Gojdu", Oradea.