[Index] [Numarul precedent] [Numarul urmator]

Buletin informativ

Scout News,

Mai 1998, nr. 4

Cuprins:
Editorial: Munca in zadar?
Cu masca si fara masca
Olimpiada Scout din Transilvania
Initieri
Azi incepe restul vietii tale
Interviu...
Editorial: Munca in zadar?
        Mi s-a intamplat (nu o data) sa ma simt teribil de prost din cauza faptului ca oamenii din jurul meu nu au fost interesati de ceea ce mie mi-a luat mult timp sa creez. Si oricat as vrea eu sa pretind ca nu-mi pasa, la un moment dat ma intreb daca merita, intr-adevar, sa ma dau de ceasul mortii pentru a-mi pune in practica o idee, daca nimeni n-o va aprecia. Ori de cate ori ma intreb lucrul asta, ajung la aceeasi concluzie, dar, spre chiar stupoarea mea, ajung sa repet situatia care ma va duce in acelasi punct mort... E ca un cerc vicios din care nu mai pot sa ies.
        Pana nu de mult credeam ca sunt singura care pateste asa ceva. Am avut insa ocazia (mai mult sau mai putin fericita) de-a observa o situatie asemanatoare. Nu as fi scris aceste randuri daca treaba asta nu s-ar fi intamplat "la cercetasi", si chiar faptul acesta m-a dezamagit cumplit; atat de mult, incat am hotarit sa scriu despre nefericita intamplare...
        Totul este foarte simplu: s-a organizat o actiune mai mult distractiva decat serioasa, la care au fost invitati cercetasi din toata tara (in numar destul de mare). Conditiile de participare au fost, la fel ca si suma de bani ceruta, simbolice. Perioada a fost scurta. Totusi, au raspuns invitatiei doar 2% din centrele locale asteptate... Si nu e prima data cand se intampla.
        Trebuie sa recunoastem ca, in momentul in care cineva, in mod voluntar, intreprinde o actiune, nimeni nu are nici un fel de obligatie fata de respectivul(a). De aceea, trebuie sa fii pregatit pentru orice tip de reactie. Insa intrebarea care se pune este daca atitudinea celorlalti este adecvata.
        Din pacate, eu nu sunt in masura sa va raspund.Totusi, sper sa gasiti voi raspunsul corect, si nu pe cel subiectiv, interesat.
        La urma urmei, in astfel de situatii, rezultatul muncii tale conteaza, insa, deoarece este apreciat de cei care beneficiaza in mod direct de el, lipsa lor scade automat gradul de obiectivitate a evaluarii si multumirea initiatorilor.
        Implicarea unora poate sa fie si un cutit cu doua taisuri, desi nu este cinstit. Poate ca, totusi, se va intoarce roata, mai ales daca intervine si o forta suplimentara s-o invarta...
        Iata ca am gasit din nou o tema de meditatie pentru cei care citesc buletinul nostru informativ, cu toate ca nu sunt prea multi. Noi am fi dorit ca in fiecare editorial al Scout News-ului sa dezbatem subiecte mai mult sau mai putin tabu, sau despre care, in mod normal, nu se discuta. Credem ca sunt lucruri importante pentru evolutia cercetasiei in Romania, acesta fiind, in final, scopul nostru comun, nu-i asa ? De aceea ne-am luat inima in dinti si am abordat aceste teme delicate din punctul nostru de vedere. Daca vi se pare ca nu este destul de corect sau complet ceea ce spunem noi, aveti tot dreptul la replica! Scrieti-ne pe adresa:
      Lucaciu Ioana, str. M.I. Antonescu nr. 5, ap. 9, 3700 Oradea, jud. Bihor.
 
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent] [Numarul urmator]

Cu masca si fara masca
        Acum, cand scriem acest "articol", suntem pe drumul de intoarcere si nu ne vine sa credem. De ce? Poate pentru ca ne-am simtit prea bine si a fost prea frumos...
        Am pornit din Oradea cu un tren personal, iar calatoria noastra "sprancenata", cum ne-a dorit-o Florin, a fost relativ scurta. In gara Arad, surpriza: ne-au asteptat doi cercetasi din Pecica. Primul nostru gand a fost: Cine mai vine? Ce credeti? Din nou surpriza! Din 25 de centre locale invitate, singurele care si-au confirmat participarea la Traditionalul Carnaval Cercetasesc au fost... Deva si Oradea (in total, 9 participanti)!!!
        La ce se gandeste cercetasul cand e invitat undeva si i se asigura masa si cazarea? Bineinteles, la "potol". Dupa o masa copioasa, am fost informati ca vom participa la un joc de noapte. A fost ceva cu totul nou din punct de vedere al probelor - o imbinare intre distractie si cultura generala. Totul s-a incheiat ca de obicei in jurul focului.
        A doua zi a stat sub semnul jocurilor. In mijlocul zilei, grupuri de cercetasi misunau prin comuna Pecica pentru a strange cat mai multe informatii despre institutiile de aici.
        Au urmat alte probe originale, care ne-au evaluat de la cunostinte culinare pana la inventarea de coduri originale de semnalizare.
        In cele din urma a sosit si seara multasteptata a carnavalului, punctul final al atator pregatiri. Bineinteles nici aici nu am scapat de jocuri. Insa nimic nu a fost in zadar - in final am fost recompensati din plin.
        In ciuda atator probe solicitante, cel mai greu lucru (pentru noi cel putin) a fost despartirea... 

Ioana Lucaciu si Diana Petruca

 
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent] [Numarul urmator]

Olimpiada Scout din Transilvania
        In perioada 29-30 mai 1998 a avut loc la Suncuius (jud. Bihor), Olimpiada regionala a centrelor locale cercetasesti  din Transilvania. Acest camp a fost cea de-a doua faza de concurs pentru selectionarea cercetasilor care vor participa la Marea Jamboree Mondiala din Chile.
        Deschiderea campului a avut loc vineri, incepand cu ora doua. Participantii au fost impartiti pe patrule de cate 3 sau 4 membri (aceasta a ramas la latitudinea lor). Fiecarei patrule i s-a oferit un numar egal de tentacule si maini din hartie, din care, pe parcursul probelor, le era "amputat(a)", la orice greseala, cate unul (respectiv una, in functie de gravitatea greselii). In final, erau avantajate patrulele cele mai "intregi".
        In prima zi au avut loc 4 probe, in cursul carora participantii trebuia sa-si dovedeasca indemanarea si priceperea la orientare, bucatarie, tehnici de camp si cartare, avand, pentru fiecare proba, cate o ora. Seara a urmat proba cea mai distractiva. Patrulele aveau un semn distinctiv: membrii lor aveau cravata de cercetas legata intr-un anumit mod, pentru a putea fi recunoscuti  la o eventuala intalnire cu celelalte patrule. Fiecare echipa avea sarcina de-a strange cat mai multe informatii despre satul Suncuius, dar in asa fel incat sa nu fie vazuta de alte echipe. Daca acest lucru se intampla, respectiva echipa era depunctata.
        A doua zi a urmat nelipsitul hike. El a constat in parcurgerea a cate un traseu de catre fiecare patrula (au fost 2 variante de traseu, pe cele doua versante ale aceluiasi munte). S-a pornit la ore diferite. Pe fiecare traseu au existat cate 3 puncte de control: la primele doua s-a verificat echipamentul si hrana echipei, in timp ce la ultimul (care era, de fapt, capatul traseului) echipele au avut de trecut alte doua probe: una teoretica si una practica, de catarare - cel putin un membru al fiecarei echipe trebuia sa treaca o fisura a unei stanci. Bineinteles foarte putini au fost cei care au reusit sa treaca oarecum acceptabil de aceasta proba...
        Dupa aproape o zi intreaga de mers, dupa atatea peripetii, ne-am intors cu totii la locul de camp, pentru a afla rezultatele concursului si, bineinteles, pentru fiesta. Din pacate, aceasta din urma nu a fost asa cum ne-am fi asteptat, dar totusi am avut parte de o surpriza foarte placuta din partea fetelor din Hunedoara, care ne-au prezentat (pe viu) un costum popular din zona lor. A fost ceva cu totul inedit!
        Si astfel s-a incheiat un nou camp, din care am plecat cu totii incarcati de nostalgii si amintiri frumoase...
 
Adriana Copil

 
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent] [Numarul urmator]

Initieri
        Nu prea ma pricep la scris articole, dar am sa incerc totusi.
        Este vorba despre un curs in care am invatat ce este acela un program, cum se intocmeste unul si cum se pune in aplicare.
        Cursul a fost organizat de Fundatia Ecotop cu sprijinul lui Edit si Eric si al Centrului Independent de ecologie SZENTENDRE din Ungaria, care de fapt au fost si cei care au tinut cursul. La acest curs au participat cursanti de la mai multe organizatii din Oradea si chiar din Bucuresti.
        Ceea ce a fost deosebit si foarte bine gandit la acest curs a fost faptul ca s-a predat totul pe exemple concrete, creandu-se o atmosfera foarte destinsa, facandu-se pauze in care am participat cu totii la jocuri.
Adi si Tibi

 
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent] [Numarul urmator]

Azi incepe restul vietii tale
        Proiectul de formare si informare ecologica se apropie cu pasi repezi de final. Aceasta ultima luna, care a fost plina de activitati, a si debutat in forta cu o excursie de o zi in zona localitatii Suncuius (jud. Bihor), cu aspect montan deosebit de pitoresc.
        Aici, intr-un cadru natural adecvat, s-au purtat discutii despre rolul si importanta padurilor. Au fost observate paduri naturale si plantatii de diferite varste, precum si specii de plante ierboase din flora spontana a zonei.
        Sambata, 9 mai, a urmat o sedinta teoretica -un mini-curs de dendrologie- in care copiilor le-au fost descrise si aratate frunze ale principalelor specii de arbori.
        La urmatoarea intalnire am intrat din nou intr-o padure. Am ales, pentru aceasta, padurea de agrement din jurul statiunii balneo-climaterice 1 Mai, care cuprinde o mare diversitate de specii de arbori si arbusti. Cu acest prilej am adunat si fotografii pentru ghidul didactic de determinare a principalelor specii de arbori care urmeaza a fi realizat.
        Ultima actiune a proiectului nostru se va desfasura in 1 Iunie, cu ocazia Zilei Copilului. Dar despre aceasta, in numarul viitor!
 
Marius Cionca

 
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent] [Numarul urmator]

Interviu...
        Sunt convinsa ca deja toti cercetasii sunt pusi in tema cu privire la Jamboreea Mondiala ce va avea loc in Chile la cumpana dintre 1998 si 1999. Discutiile despre acest eveniment ar putea fi nenumarate. Noi ne-am gandit sa aflam mai multe despre implicarea tarii noastre la el direct de la sursa (bineinteles, cea "nationala"), adica de la Radu Stinghe, Responsabilul National Programe. Intentia a fost sa publicam un interviu, dar anumite motive ne-au obligat sa realizam doar unul  "povestit".
        Ceea ce ne intereseaza in mod deosebit este modul de selectionare a participantilor la Jamboree. Daca in anii trecuti, acestia erau propusi strict de catre sefii de centre locale, acum se incearca o evaluare mai mult obiectiva a calitatilor lor de cercetasi. Criteriile de selectie au fost aprobate de catre Consiliul National O.N.C.R. si ele se bazeaza pe Legile Cercetasului. De aceea, la acest eveniment atat de important pentru cercetasii din intreaga lume trebuie sa participe, si din Romania, cei mai buni, adica cei care, in mod natural, indiferent de situatiile in care se afla, respecta Legile, dovedindu-se (sau macar incercand) a fi adevarati cercetasi si buni viitori lideri. Parerea lui Radu este, pana acum, destul de pesimista din acest punct de vedere. Poate ca, intr-adevar, noi n-am reusit sa intelegem inca cercetasia -sau nu ne-am straduit destul- si de aceea n-o putem aplica...
        Radu ne-a explicat, pe scurt, "algoritmul" de selectare a viitorilor participanti. In primul rand, este vorba despre o selectie treptata a unor oameni propusi de Sefii de centre locale, care trebuie sa treaca printr-o serie de campuri, organizate (mai mult sau mai putin) special in acest scop. In urma fiecaruia dintre aceste campuri se vor elimina, dintre cei propusi, cei care s-au ridicat cel mai putin la nivelul asteptarilor. Decizia va fi inaintata spre aprobare sefului de centru local, care va avea astfel si decizia finala in ceea ce priveste exact persoana/persoanele care merita sa participe la Jamboree.
        Doua dintre aceste campuri de selectie au trecut deja -cu rezultate mai mult sau mai putin pozitive- si randurile "supravietuitorilor" s-au subtiat.
        Ideea acestor campuri este cea expusa mai sus, selectia fiind bazata pe dezvoltarea fiintei umane in toate cele 6 aspecte mai importante ale ei, pe scurt: trup, inteligenta, emotii, sociabilitate, sentimente, independenta (fiinta autonoma). Intrecerea are loc pe echipe, si, de aceea, cel mai important este spiritul de echipa, urmat de implicare si imaginatie. Prin urmare, toate probele, atat cele teoretice, cat si cele practice, sunt oarecum doar un pretext pentru a evalua cat mai bine participantii. Aceasta evaluare se incearca a fi cat mai obiectiva, dar exista si o doza de subiectivitate, care inlocuieste, cum spunea Radu, acel "ceva" care nu poate fi inclus in cele trei aspecte urmarite la concurenti. Sa nu va surprinda asadar daca auziti ca membrii staff-ului au avut posibilitatea sa acorde un numar de puncte echipei preferate (din punct de vedere personal).
        Iata deci ce se asteapta de la cercetasii care vor ajunge mai departe. Sa nu uitam insa de incredere, de data aceasta foarte importanta, si asta pentru ca celelalte conditii necesare pentru participarea la Jamboree (cum ar fi cunoasterea unei limbi straine de circulatie internationala) nu pot fi evaluate in nici un fel.
        Aspectul negativ -pentru ca exista si asa ceva- al intregii "operatiuni" este, bineinteles, cel financiar, deoarece organizatia noastra inca nu dispune fizic, concret, de suma de bani necesara participarii a minim 10 cercetasi si un lider din Romania, ea fiind doar promisa. Sa speram, totusi, ca si aceasta problema se va rezolva pana la data limita impusa, pentru ca macar eforturile organizatorilor, daca nu si ale tuturor celor implicati, sa nu fie zadarnice.
        A participa la o Jamboree nu inseamna numai a vizita o tara straina, distractie sau multe contacte. Este un eveniment unic in viata unui cercetas si aproape singurul care poate sa-l faca cercetas pe viata. Tot de la Radu am aflat ca, la o Jamboree, exista un spirit cercetasesc care, o data "intrat" in tine, nu te mai paraseste.
        Ii puteti oferi adapost in voi ?
 
Ioana Lucaciu

 
[Cuprins] [Index] [Numarul precedent] [Numarul urmator]

| Craciun in Romania | ONI '98 | Liceul Emanuil Gojdu |
| LEGO Info Center | Oradea | Concurs de Informatica prin E-Mail | First Line |
| Pagina principala | Miscarea Scout | Cercetasii Romaniei |
| Centrul Local Oradea | Floarea de crin | Ce facem noi? | Jamboreea din Chile |

Pagina creata de Gabriel Erzse.
Pagina actualizata in data de 9 Ianuarie 1999.
© 1999 Liceul "Emanuil Gojdu", Oradea.